Gå uden sko

Billede af fødder efter barfodsløb.

Hvis du vælger at gå uden sko, så sparer du rigtigt mange penge, da både sko og sokker kan være rigtigt dyre. Start forsigtigt, da utrænede fødder ikke kan klare flere kilometers løb på asfalt, som vist på billedet.

Flere undersøgelser viser, at det er sundt at gå uden sko, da forskellige zoner af fodsålen påvirkes. Derudover er det usundt at for foden at være i et indelukket og fugtigt miljø i længere tid af gangen. Gode strømper er ikke altid dårlige for fødderne, men hvis man går rundt på stengulv, så kan de slides hurtigere end forventet.

Derudover fylder strømper en del i vaskemaskinen når undertøjet skal vaskes. Noget af det værste for dine fødder er sko, der klemmer dine tæer sammen og med tiden deformerer dem. Det er derfor der findes rapsko og fivefingers, der emulerer fodens naturlige form og bevægelsesmønster.

Typer af sko du sparer:

  • Festsko.
  • Løbesko.
  • Hverdagssko.
  • Badmintonsko
  • fitnesssko
  • Håndboldsko
  • Gummistøvler
  • Træsko

Barfodsløb

En god måde at smide skoene på er via barfodsløb. Det fremtvinger en mere kropsvenlig løbestil, hvor stødene i kroppen ikke er så voldskomme. Løbestilen er forfodsløb, hvor du næsten lander platfodet på underlaget. Forfoden absorberer det voldsomme stød i lægmusklen og sikrer en glidende og effektiv fremdrift. Et ordinært løb, hvor hælen rammer underlaget først giver voldsomme stød gennem hele kroppen og er årsag til mange løbeskader. Du skal starte langsom med forfodsløbet, da din lægmuskel og din fodsol skal tilvænnes. Star derfor med at løbe 500-1000 meter om dagen, hvis du starter på asfalt underlag. Det kan anbefales at supplere med strandløb. På nowa.dk, kan du se hvordan en fodsål ser ud, hvis man starter for hårdt ud. Du kan også se hvordan en amerikansk professor analyserer forfodsløbet. Du bliver sandsynligvis nødt til at supplere dit løb med løbesko, hvis du er en garvet løber. Til det kan de flade og hårdføre skosåler fra Spenco anbefales, som er billigst på skoforum.dk.

Du kan være et problem, hvis din arbejdsplads kræver at du bærer sko, men så kan du nøjes med at være miljøbevidst i din fritid.

Giv dig selv en grøn profil - gå uden sko!