Gratis software

Tux the penguin - Linux mascot

Private personer og virksomheder bruger mange penge på software, selvom vi er i en moderne verden 2012, hvor blandt andet Android (læs Linux) bruges af rigtigt mange smartphone brugere. Det kan undre nogen, at kommercielt software har vundet indpas i dagligdagen, selvom der findes mange lige så gode eller bedre alternativer, der er gratis.

Kontorpakken

De fleste kender Microsoft Office der blandt andet indeholder Word, Excel og Outlook, som er de facto-standarden inden for tekstbehandling, regneark og mailhåndtering. Der findes en alternativ pakke, som de felste kender som Open Office men efter Oracle opkøbet, blev en sidegren oprettet, som styres af open source entusiaster og hedder Libre Office. Libre Office er et glimrende alternativ til MS Office, og jeg skrev mit speciale i Libre Office (2007 Open Office).

Operativsystem

Det samme gælder en række andre programmer, men hvis man udskifter Microsoft Windows med en Linux distribution fx Ubuntu, så har du åbnet for et utal af gratis programmer, for ikke at nævne Linux styresystemet, som selvfølgelig er gratis.

Bemærk at mange asiatiske lande bruger Linux som primær operativsystem i det offentlige, hvilket sparer utroligt mange penge. Det er specielt skolerne, som i forvejen kun har få midler til undervisningmateriale.

Hostingvirksomheder, som drifter web-servere anvender ofte Linuxservere, da Linux er kendt for at være robust og har ingen begrænsninger i forbindelse med indstillingsmuligheder og er fuldt kompatiblet med gængse webstandarder.

Applikationshåndtering

En af de største fordele ved Linux i forhold til eksempelvis M$ Windows er applikationshåndteringen. I Kubuntu har du applikationsmanageren Apper, som kan bruges til at vedligeholde 98-100% af alle dine installerede applikationer. Derudover kan du også opgradere til nye versioner af Linux kernen og distributionsopgraderinger af den grafiske brugerflade eksempelvis KDE eller Gnome. Det er meget tidsbesparende og du kan koncentrere dig om at arbejde i stedet for.

Samtidigt har du et sikkert system at arbejde på, da ny sikkerhedshuller i systemet lappes hurtigt.

Bliv en glad pingvin! Læg en kommentar om hvorfor du ikke er skiftet til Linux endnu. Hvis du er skiftet, så fortæl hvor nemt eller svært det er.